Thursday, August 20, 2009

Mahu Menyayangi dan Disayangi..

Bismillahirrahmanirrahim..

Segala puji bagi Allah, Pencipta sekalian alam..
Semoga diri kita dalam keadaan yg sihat.
Bgtu juga hati, moga2 hidup sentiasa..

Melihatkan keadaan dunia hari ini, hanya menambahkan pedih hati. Sedih, sayu hati memikirkan keadaan kakak2, abang2, sahabat2,adik2 yg mengadu, KETANDUSAN CINTA. Manusia kematian hati menagih cinta sesama mereka yg tiada penghujungnya bilamana hati tidak diajak mengenal Sang Pemilik cinta yg hakiki yakni Allah.Meletakkan cinta manusia melebihi segala-galanya bukan penyelesaian. Mana mungkin pula cinta itu boleh menandingi cinta ilahi. Tidak sewajarnya juga, cinta ini dicari. Yakinlah dengan janji2 Allah. Bukankah Allah tidak pernah memungkiri janji? (^_^)

"Perempuan2 yg keji untuk lelaki yg keji, dan lelaki yg keji untuk perempuan yg keji (pula) sedangkan perempuan2 yg baik untuk lelaki yg baik, dan lelaki yg baik untuk perempuan yg baik (pula).." (An-Nur, 24:26)

Yg baik untuk yg baik juga.. Yakinlah, di saat ini, meskipun Allah belum ketemukan kita dengan si dia, bersabarlah. Mungkin dia juga sedang ditarbiyah Allah, sedang dipersiapkan Allah untuk menjadi sebaik2 insan buat diri kita di sini. Cuma sekarang bukan masanya lagi untuk dipertemukanNya. Jadi, tiada ruginya jika kita juga
memperkemaskan diri menjadi hambaNya yg soleh/solehah (pertingkatkan dan perbaiki ibadah, akhlak, dan yg seumpamanya) dan menjadi sebaik2 insan buat si dia.

Sememangnya fitrah, kehendak hati mahu mmenyayangi-disayangi; tidak terkecuali diri yg hina ini..Kata seorang sahabat ana, "Cintakan manusia ni jangan sesekali bila cintakan Allah belum dirasai. Dan cintakan Allah ni hadir hanya setelah kita mengenali dan mencintai diri sendiri.."
KENALI DIRI- CINTA ALLAH.. Layakkah diri ini mencintai selainNya? Dgn hati yg Allah pinjamkan ni? Layakkah? Allah Taala telah berfirman(d dalam hadis Qudsi) :

"Tidak ada suatu cara yg lebih sesuai utk hambaKU menghampirkan dirinya kpdKu dgn seumpama mereka melakukan ibadat yg Aku fardukan ke atas mereka. Dan senantiasa seorang hamba menghampirkan diri kpdKu dgn menambah amalan2 sunat (setelah mereka melakukan yg fardu) sehingga Aku mencintainya, maka apabila Aku telah mencintainya, Akulah pendengaran yg ia mendengar dengannya & Akulah penglihatan yg dia melihat dengannya & Akulah lidahnya yg ia bercakap dengannya & Akulah tangannya yg ia menyentuh dengannya & Akulah kakinya yg ia berjalan dengannya.." (HR Bukhari drpd Abu Hurairah)

Ya Allah, izinkan diri yg kerdil lg hina ini menjadi hamba yg dicintaiMu!...
Sekalipun tidak sedalam cinta Rabiatul adawiyah,
Sekalipun tidak seteguh iman si asiah:ratu Syahadah,
Sekalipun tidak semulia Fatimah Az-zahra
Sekalipun tidak setulus Khadijah..
Izinkan hambaMu ini mencintai dan dicintaiMu ya Allah..

Di saat ramai manusia dahaga mencari cinta sesama mereka, rasa ingin disayangi, menyayangi, diri ini juga turut merasai perkara yg sama: mahu mencintai dan dicintai. Tp bukan lg dengan makhluk, sebaliknya Allah dan RasulNya..

CUKUPLAH HANYA ALLAH BAGIKU..
INSYAALLAH..

Salam Ramadhan..
Salam mujahadah buat semua..

1 comment: